Zaproszenia na odbiory techniczne

Ważne informacje odnośnie odbiór technicznych

Re: Zaproszenia na odbiory techniczne

Postprzez lokator_nasielska » Śr kwi 24, 2013 22:02

Marga zapewne jak poświecisz po ścianach zmienisz zdanie co do tynków chyba ze w klatce C lepiej je wykonali, bo odnośnie klatki A była masakra, gołym okiem wyglądały na równe ale wystarczyło zaświecić światło i wszystkie nierówności się pokazały a zwłaszcza poprawki, inspektor jednak stwierdził ze są wykonane prawidłowo i konieczne było położenie gładzi, koszt nie mały :(
co do odbiorów wątpię zęby deweloper się fatygował zapraszać ponownie, samemu trzeba się fatygować i się umówić, cześć B i C fajnie wyglądają A nadal zostaje w tyle chociaż to chyba wszystko jedno oddac i tak musza całośc a nie po czesci. co do prac ostro pracują na tyle ze w jeden dzień coś kładą w drugi zrywają :D ale chyba wiedza co robia :]
co do oddania budynku do uzytkowania pytalem dzisiaj, ostro trzymaja sie terminu polowy maja hmm... i pytanko orientuje sie ktoś może czy aby podpisac umowę z rwe budynek musi byc oddany do uzytku?
lokator_nasielska

Postprzez » Śr kwi 24, 2013 22:02

Postprzez McQueen » Cz kwi 25, 2013 11:11

Z tego co się orientowałam deweloper musi mieć zgodę, podpisik (kogoś tam z góry, nie wiem) na użytkowanie budynku. Dopiero potem może "dać" nam mieszkania.
McQueen

Postprzez administrator » Cz kwi 25, 2013 11:33

McQueen, istnieje możliwość odbioru lokalu przed odbiorem technicznym budynku na własną odpowiedzialność i jest to również zapisane w naszych umowach.
Natoamiast dopuki budynek nie będzie miał pozwolenia na użytkowanie, jest to plac budowy i obowiązuje przepisy jak na budowie tj. jest ona otwarta (i tylko wtedy możesz tam przebywać) w godzinach budowy czyli np. 08:00-18:00.
Od złożenia dokumentów o pozwolenie na użytkowanie jest urzędowo bodajże 30 dni na kontrolę inwestycji i wydanie pozwolenia więc jeżeli urząd będzie opieszały to przy "dobrym wietrze" i złożeniu dokumentów do połowy maja (w co nie wierzę) budynek może otrzymać pozwolenie na użytkowanie w połowie czerwca - koniec czerwca
administrator

Postprzez lokator_nasielska » Cz kwi 25, 2013 16:39

Hmm.. Z tego co mi powiedziano wczoraj dokumenty już złożyli i zaznaczyli że w połowie maja powinni dostać pozwolenie chyba że coś ja źle zrozumiałem
lokator_nasielska

Postprzez administrator » Cz kwi 25, 2013 17:03

lokator_nasielska raczej nie złożyli bo nie mieli z czym złożyć. Aby złożyć dokumenty o pozwolenia na użytkowanie trzeba spełnić wszystkie normy od najprostrzych takich jak ciągi pieszo-jezdne (dojazdy ewakuacyjne etc) Puki to nie będzie zrobione nic nie zdziałają.
administrator

Postprzez lokator_nasielska » Cz kwi 25, 2013 22:07

no tak poczytałem i jest to 14 dni od momentu zgłoszenia do odpowiednich organów ( tj. Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Państwowej Inspekcji Pracy oraz Państwowej Straży Pożarnej) o zakończeniu budowy, jeśli nie zgłoszą sprzeciwu inwestor powinien złożyć wniosek do właściwego powiatowego lub wojewódzkiego inspektora nadzoru budowlanego o wydanie pozwolenia na użytkowanie. Na podstawie wniosku inwestora organ nadzoru budowlanego zobowiązany jest przeprowadzić obowiązkową kontrolę obiektu i jego otoczenia. Kontrola budowy powinna zostać przeprowadzona w terminie 21 dni od dnia otrzymania przez organ wniosku inwestora.
I tym sposobem mamy 35 dni w najgorszym wypadku, zawsze mogą wcześniej skontrolować...hmm.. w tym kraju? :o nie sadze :geek:
wiec nie rozumiem dlaczego się tak twardo trzymają terminu końca maja, wydaje się mało realny
lokator_nasielska

Postprzez Patryk » Pt kwi 26, 2013 10:27

lokator_nasielska napisał(a):wiec nie rozumiem dlaczego się tak twardo trzymają terminu końca maja, wydaje się mało realny

Bo każdemu mówią to co ten drugi chce usłyszeć. Sam wyciągnij wnioski.
Patryk

Postprzez lokatorka____ » Pt maja 10, 2013 16:08

z odbiorem technicznym podejrzewam ze się zejdzie jeszcze
gdzie odbiór a gdzie te prace które miały się już zakończyć pare miesięcy temu masakra jakaś podejrzewam że zawsze są jakieś problemy z przedłużającymi się pracami bo to pogoda bo to coś... ale chyba moja cierpliwość pomalutku się kończy tyle niedociągnięć strach pomyśleć co będzie dalej
pozdrawiam sąsiadów którzy podobnie jak ja zakupili tu mieszkanie
lokatorka____

Postprzez lokatorka____ » Pt maja 10, 2013 16:30

mam pytanie do wszystkich którzy zakupili tu mieszkanie
bo mam informacje przekazaną że część mieszkań ponoć już jest po odbiorze technicznym i czy to rzeczywiście jest prawda czy kolejna bujda
jeżeli wiecie cokolwiek będę wdzięczna za info
lokatorka____

Postprzez zdenerwowana » Pt maja 10, 2013 19:59

Nie wiem o jakich Wy odbiorach mówicie. Chyba jakiś żart. Ja żadnego odbioru nie miałam i jak narazie to się na niego nie zapowiada. W klatce A nie był wykończony jakiś czas temu hol główny i klatki schodowe, garaż itd... więc śmieszą mnie posty o teoretycznych odbiorach technicznych.
zdenerwowana

Postprzez » Pt maja 10, 2013 19:59

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Odbiory techniczne!